INTERVIU Gheorghe Rusu, informatician: „Am trecut pe lângă Nobel, l-au luat doi americani“

RolaxIT > Chatboti  > INTERVIU Gheorghe Rusu, informatician: „Am trecut pe lângă Nobel, l-au luat doi americani“

INTERVIU Gheorghe Rusu, informatician: „Am trecut pe lângă Nobel, l-au luat doi americani“

Gheorghe Rusu a avut dintotdeauna vocaţie de matematician şi informatician: în tinereţe, a lucrat alături de un cercetător român şi împreună au creat un prototip de tomograf. Invenţia a rămas însă numai pe hârtie, din cauza lipsei banilor pentru a o promova. Astfel, doi ani mai târziu, premiul Nobel pentru inventarea tomografului a ajuns peste Ocean.

 

CIFA-3, primul calculator românesc funcţional, Transfăgărăşanul, o variantă timpurie a tomografului, Wi-Fi, chatbot-ul Alexa de la Amazon. Toate acestea nu sunt o înşiruire aleatorie, ci au ceva în comun: pe Gheorghe Rusu, un român în vârstă de 78 de ani, stabilit în Anglia de peste şapte ani. În prezent, Rusu lucrează pentru Amazon, unde a fost parte din grupul care a creat-o pe Alexa, asistentul virtual bazat pe inteligenţă artificială dezvoltat de compania americană. Mintea luminată a românului a scos însă scântei încă din tinereţea petrecută în sânul României socialiste, când curiozitatea lui pentru cibernetică era de nestăvilit. El a fost responsabil pentru crearea unor algoritmi care să grăbească construcţia Transfăgărăşanului şi a făcut parte din prima echipă care a realizat un computer funcţional în România. Astăzi, îşi concentrează toate eforturile sub auspiciile patriotismului: vrea s-o facă pe Alexa să vorbească româneşte. Într-un interviu acordat „Weekend Adevărul“, Gheorghe Rusu povesteşte cum s-a născut pasiunea pentru calculatore şi roboţi, despre vizionarismul şi puterea sa de negociere şi despre cum, la începutul anilor ’90, a adus din Statele Unite Internetul şi Wi-Fi-ul la Bucureşti.

 

Content retrieved from: https://adevarul.ro/tech/stiinta/interviu-gheorghe-rusu-informatician-am-trecut-nobel-l-auluat-doi-americani-1_5f89ab115163ec4271efabe4/index.html.

Gheorghe Rusu
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website