Încotro se îndreaptă industria chatbot în 2020?

RolaxIT > Tendinţe  > Încotro se îndreaptă industria chatbot în 2020?

Încotro se îndreaptă industria chatbot în 2020?

2020 va marca generalizarea utilizării chatbotilor în business. Toate analizele converg spre o concluzie similară, piaţa va ajunge la un ritm anual mediu de creştere de 30%, iar adopţia se va extinde. Nu vom atinge însă nivelul de optimism preconizat de cei de la „Business Insider“, care estimau în urmă cu 4 ani că 80% dintre companii vor folosi astfel de instrumente software în 2020).

Conform estimărilor analiștilor, anul acesta industriile fruntașe în adopția de soluții chatbot vor fi:

• Sănătatea (printre cele mai uzuale aplicații numărându-se: rezervări și confirmări de consultații, completări de rețete, servicii de reminder pentru administrarea medicației la timp, recomandări de tratament, monitorizarea stării de sănătate a pacienților)

• E-commerce (recomandări personalizate, căutări de produse, plasarea comenzilor și suport pentru efectuarea de plăți);

• Finanțe (livrări de informații de cont, rate, dobânzi, termene de plată, rapoarte de activitate, servicii de suport pentru operațiuni bancare);

• Real estate (colectarea de informații pentru generarea de recomandări personalizate, validarea ofertelor, realizarea de rezervări);

• Educație (sisteme inteligente de tutoring, evaluări și, recomandări personalizate, recrutarea de noi elevi)

• HR și recrutare (înregistrarea candidaților, realizarea de interviuri preliminare, livrarea de informații uzuale, preluarea feedback-ului angajaților)

• Turism (servicii de căutare de destinații, recomandări personalizate, rezervări și confirmări, livrarea de informații specifice, efectuarea de plăți, înregistrare feedback).

Verificaţi libraria RolaxIT cu peste 125 de chatboţi de referinţă şi cu siguranţă veţi găsi o soluţie potrivită pentru domeniul dvs de activitate.

Potrivit celor de la Accenture, soluțiile chatbot dezvoltate pe bază pe reguli și/sau scripturi sunt folosite cu precădere în Sănătate (64%); Telecomunicații (58%) și Finanțe (50%), în timp ce asistenții virtuali sunt „angajati“ mai ales în bănci (44%) și retail (35%). Indiferent însă de industrie, chatbotii dețin deja supremația în departamentele de Relații cu clienții (95%) și câștiga tot mai mult teren în cele de Vânzări și Marketing (55%) și Procesare de plăți (48%).

Pe baza acestor rezultate, specialiștii estimează că în 2020 aproximativ 85% dintre interacțiunile cu clienții vor fi gestionate cu ajutorul chatbotilor, scenariu de utilizare care permite reducerea costurilor de suport cu până la 30%. De asemenea, se va înregistra o creștere semnificativă a soluțiilor chatbot pe rețelele sociale, unde clienții alocă între 20 și 40% mai mult timp pentru a interacționa cu companiile, urmărindu-se cu precădere generarea de lead-uri și creșterea nivelului de retenție a clienților. Un alt „efect secundar“ al popularității chatbotilor va fi vizibil la nivelul centrelor de apel, care vor folosi pe scară tot mai largă soluțiile de acest tip pentru a-și automatiza procesele operaționale de preluare, triere și direcționare a apelurilor, reducând astfel nivelul de încărcare al agenților și îmubunătățind nivelul de satisfacție al solicitanților.

Printre principalele direcții de dezvoltare ale soluțiilor chatbot în 2020 se numără:

• Perfecționarea tehnologiilor de recunoaștere vocală – succesul înregistrat de Siri (Apple), Google Assistant, Cortana (Microsoft) și Alexa (Amazon) demonstrează că există o cerere mare de soluții de asistenți virtuali capabili să comunice audio, dovadă și creșterea numărului de furnizori de platforme de tipul „Voice-powered chatbot“. O barieră importantă în calea noii generații de chatboti conversaționali va fi însă cea de limbă, ceea ce va genera o dependență de serviciile și/sau aplicațiile de traducere simultană;

• Creșterea nivelului de inteligență – deși sunt majoritari, chatbotii pe bază de reguli și/sau scripturi încep să nu mai facă față noilor cerințe de business, care necesită soluții cu un grad mai mare de „autonomie“. Există deja mai multe tipuri de soluții de tip adaptativ („Self-Learning Chatbot“) care folosesc tehnologii AI pentru a se adapta dinamic la solicitarille interlocutorilor și a recunoaște tipare de comportament și se vorbește deja de o viitoare generație dotată cu inteligență emoțională;

• Integrarea cu sistemele de plăți electronice – în prezent chatbotii oferă servicii de suport pentru realizarea de plăți, însă specialiștii consideră că integrarea soluțiilor cu aplicațiile de e-payment va aceelera ratai de adopție, maia ales în sectorul comerțului electronic, online banking, turism și industria de divertisment.

Industria chatbot are o evoluție dinamică, noutăți – atât la nivel tehnologic, cât și ca scenarii și domenii de aplicare – apărând practic în fiecare zi. Țineți aproape pentru a fi la curent cu informațiile relevante la nivel global și local!

Gheorghe Rusu
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website