Chatboţi pentru industria hotelieră? Care sunt beneficiile?

RolaxIT > Chatboti  > Chatboţi pentru industria hotelieră? Care sunt beneficiile?

Chatboţi pentru industria hotelieră? Care sunt beneficiile?

Sistemele chatbot sunt pe cale să genereze o adevărată revoluţie în industria hotelieră, un domeniu unde calitatea serviciilor şi nivelul de suport oferit clienţilor sunt esenţiale. În mod evident domeniul “ospitalităţii” trebuie să exceleze în tot ceea ce înseamnă relaţiile cu clienţii, dincolo de numărul stelelor sau margaretelor şi raportul calitate preţ. Ospitalitatea, nu doar etimologic, înseamnă să oferi cea mai bună experiență de client, de la un personal prietenos la un website cu informaţii explicite şi rezervare facilă. Indiferent dacă este vorba despre hotel mare, un hostel sau o pensiune agroturistica nevoia clienților de informare şi conectare rămâne la fel de importantă.

Sunt multe aspecte care contează în crearea unei experienţe pozitive de client, iar tehnologia ajută mult în acest efort. Utilizarea unui chatbot este o soluţie potrivită şi aduce un plus de satisfacţie şi eficienţă în comunicare. Pe scurt, un chatbot este un program software ce imită modul în care oamenii interacţionează. Practic, integrarea unui chatbot în website sau în sistemul de rezervări vă poate aduce o recepţie deschisă 24/7, cu răspunsuri coerente în timp real la orice solicitare de informaţii. Iată că deja putem vorbi despre un plus de ospitalitate.

Chatboti şi roboţi software ca alternativă la criză de personal

Deficitul forței de muncă reprezintă în momentul de față cea mai mare provocare pentru industria ospitalității, afirmă Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR). Una dintre soluţiile propuse este importul de personal, însă la fel de bine un chatbot poate fi o rezolvare. În industria hotelieră un număr mare de angajaţi gestionează operaţiunile de back office, adică: cereri de rezervare, confirmări ale comenzilor, modificări şi anulări, documente de plată etc.  Clienţii nu văd acest efort, însă au aşteptări ridicate în cee ce priveşte viteza de reacţie şi lipsa erorilor.

Chatbot-ul „hotel booking” din librăria RolaxiIToferă suport la rezervarea unei camere, prin prezentarea explicită a ofertelor disponibile pe baza cerinţelor utilizatorului, propune discount-uri şi preţuri speciale care pot fi aplicate pe anumite canale sau în anumite zile, trimite notificări către departamentele responsabile, derulează automat campanii de follow-up către clienţii care au cerut o cotaţie sau au contractat deja un pachet de servicii.

Chatboţii sunt un ajutor important pentru marketing deoarece au capacitatea să colecteze informaţii despre prospecţi (evident în conformitate cu prevederile GDPR). Astfel veţi face o profilare mai bună a clienților, veţi genera campanii tot mai atractive sau veţi putea derula un program de fidelizare a clienţilor. Complementar, chatbot-ul poate derula sondaje de opinie în rândul clienţilor, pentru a avea un feedback real despre calitatea serviciilor oferite şi propune măsuri în consecinţă.

Chatbot-ul ca sursă de informaţii

Atunci când călătoresc oamenii au nevoie de informaţii, iar lipsa acestora generează frustrare şi experienţe negative. Iată de ce, utilizarea unui chatbot este cea mai bună soluţie pentru a disemina rapid şi eficient informații utile către clienţi. Chatbot-ul este disponibil 24/7, poate gestiona mai multe conversaţii simultan, este rapid, nu ia pauză de ţigară şi nici concediu medical. De ce să lăsaţi clienţii să aştepte, când un chatbot poate procesa sute de interacţiuni? Pe telefon, pe website sau pe orice canal de social media, acesta înseamă că puteţi mulţumi toţi clienţii care au nevoie de informaţii, fără să îi faceţi să aştepte inutil.

Chatbot-ul „hotel booking” din librăria Rolaxit este practic un asistent virtual care oferă informaţii despre hotel/pensiune etc, program, servicii, activităţi, facilităţi… atât la efectuarea rezervării, cât şi după check-in. Gama de informații oferite este personalizabilă, ca de altfel şi tipul de interfaţă necesar (wesite, mobileapp, social media)

Câştig de calitate şi eficienţă

Atât în recepţie cât şi în back office, un chatbot este capabil să gestioneze sute de interacţiuni simultan, 24/7 cu o rată minimă de eroare. Indiferent dacă vorbim despre procesarea rezervărilor sau oferirea de informații, disponibilitatea unui chatbot şi timpul de reacţie sunt superioare unui agent uman. Astfel, organizaţia va câştiga timp şi eficiență, iar clienţii vor beneficia de coerență şi promptitudine. Complementar, la nivel de marketing chatbot-ul îşi poate aduce un aport relevant prin derularea de chestionare pentru sondarea opiniei sau campanii de follow-up.  Toate acestea contribuie la extinderea task-urilor derulate de chatbot şi la o amortizare mai rapidă a investiţiei.

Oportunităţi majore pe o  piaţă aflată la început de drum

Înainte de scrierea acestui articol, am verificat paginile unor hoteluri reprezentative din Bucureşti şi câteva oraşe din ţară. În toate cazurile, interacţiunea cu clienții se rezumă la un formular sec de contact şi o simplă confirmare ca mesajul a fost expediat.

Nici vorbă de informații în timp real sau o altă formă de conversaţie. În majoritatea cazurilor, telefonul rămâne principalul canal de comunicare, totul este să nu sune ocupat.... 

Tehnologia aduce oportunităţi majore pentru industria hotelieră din România sau pentru ospitalitate în general, incluzând aici şi alte organizaţii din domeniu (restaurante şi agenţii de turism, spre exemplu). Faceţi un pas către viitor şi automatizaţi interacţiunea cu clienţii prin intermediul unui chatbot RolaxIT. Contactaţi-ne pentru o discuţie detaliată asupra cerinţelor şi o ofertă de preț.

Email la office@demo.rolaxit.com  sau telefon 0748.883.974

Gheorghe Rusu
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website